Als verpleegkundige op verpleegafdelingen in het ziekenhuis kwam ik al vroeg in aanraking met de dood en het definitief afscheid moeten nemen van dierbare naasten. Ook in de periode daarna, op de kraamafdeling, kreeg ik met de dood te maken. Soms net na een geboorte of zelfs al daarvoor.

Een goed en passend afscheid helpt nabestaanden om verder te kunnen. Dit heb ik persoonlijk ervaren en ik merkte dat ook bij anderen. Vanuit deze levenservaring ontstond mijn visie;
Ieder mens is uniek en verdient een persoonlijk afscheid.

Die visie wil ik uitdragen en daarom startte ik alweer bijna 10 jaar geleden als vrijwilliger bij de werkgroep “Voorgaan bij avondwake en crematie” in mijn woonplaats Lievelde. In de afgelopen 10 jaar heb ik gemerkt, dat de behoefte aan een persoonlijke invulling in zowel de avondwake als de uitvaartviering of crematie steeds groter wordt. Maar ook dat een afscheid niet altijd ‘kerkelijk’ ingevuld hoeft te worden. Daarom heb ik me gespecialiseerd als ritueelbegeleider en de opleiding hiervoor bij ‘Het Moment’ te Amersfoort succesvol afgerond.

Als ritueelbegeleider is de zonnebloem mijn persoonlijk symbool.
De zonnebloem richt zich telkens weer naar de zon. Ze groeit naar het licht.
In een donkere periode van afscheid en verdriet probeer ik samen met u, net als de zonnebloem, mee te groeien naar licht om verder te kunnen.